Culturele activiteiten

Buiten de sportieve activiteiten die wij in de activiteitenrubriek benoemd hebben is er ook veel cultureels in de omgeving te zien en te bezoeken. Veel info hierover kunt u ook vinden in onze infomap of mand op de boerderij.

Brocantes

Dat is een van de leukste dingen die wij graag doen. Het bezoeken van Brocantes (rommelmarkten). Het is enig in zijn soort en ze zijn meestal op zaterdag of zondag. Jaarlijks wordt er een brochure met de plaats en datum uitgegeven die te vinden is in onze infomap. Er is ook een hele leuke permanente brocante van Emmaus in een enorma loods en buiten  in de plaats 71290 etang sur arroux, rue de st. didier 28. Dit geld is voor een goed doel. ook leuk als combinatie met trip naar de mont beuvray. LET WEL OP DE OPENINGSTIJDEN (dus probeer even te googelen).

Eten

Wij zitten in Bourgondië dwz dat we er echt Bourgondisch kunnen eten als we dat willen en het eten is er over het algemeen niet te duur. Zie verder onze infomap maar we lichten er een paar uit die we zelf graag bezoeken.

Eerst in ons eigen dorp hotel/restaurant La Veille Auberge. Leuke ambiance en een zeer gezellig terras. Het eten is er redelijk.

Restaurant in Montigny en Morvan. ca 10 km. Daar is  een ietwat onooglijk restaurantje waar vele Nederlanders mn op de vrijdag komen eten. Zij hebben veelal een dagmenu en bij meerdere mensen is er vooraf goed te bespreken wat U wilt eten. Het eten is gewoon goed en niet te duur.  het proberen waard

Hotel/restaurant Le relais de lac in Planchez. Nette ambiance en prima eten voor een nette prijs en een nette ambiance. Wij gaan er graag heen.

Restaurant Chez Leonie in Mhere  (Nederlandse eigenaar) is een leuk eenvoudig restaurant alwaar ze de beroemde big Leonie Mac hebben en daarnaast een 3 en 4 gangen dag menu. De prijzen zijn netjes tel. 0386225919

Hotel/restaurant Chez la Pet’ite Milette in Planchez. Eenvoudiger eten dus goedkoper en Pizza eten op vrijdag.

Hotel/restaurant Les terrasses du lac in Vauminot (ligt op de weg naar de stuwdam/barrage du Panneciere aan het meer). Goed eten en een hele aardige bediening. Mooi uitzicht  en spreekt goed Engels

Hotel/restaurant Le Parc in Chateau Chinon, te vinden tegenover de Weldom bij het kruispunt naar Nevers, is heel goed eten daar. Culinair waar de prijs ook naar is, maar je krijgt wel echt waar voor je geld. Wij houden ervan om daar heen te gaan

Pizza restaurant en Italiaanse menus: Tout le monde en Parle, 14 rue des fosses in Chateau Chinon is werkelijke goed eten daar en voor kinderen vanwege de pizza ook interessant en kunnen wij iets anders eten

Restaurant l’Aque duc in Montreuillon is een echt streek restaurant. gezellig en leuk goed eten . Dagmenu is zeer aantrekkelijk qua prijs

Angie’s Burger restaurant. Dit is net de Mac Donald. We zijn er een paar keer geweest en mn voor jongeren. Veel studenten komen daar omdat het en goed en goedkoop is, maar er ook meerdere spelattributen zijn en gezellig bij elkaar zitten chillen.. Het ziet er ook fris en netjes uit. Adres: 4, Rue Pierre Mendes France in Chateau Chinon

Winkelen

Als je echt wilt winkelen zoals bij ons in Nederland, moet je naar Autun of Nevers. Kleiner winkelaanbod is er in Chateau Chinon en Corbigny, waarvan Corbigny gezelliger is.

STUWDAM:

Direct in de buurt hebben we natuurlijk het bezoek aan de barrage (stuwdam) Lac de Panneciere (zie en volg de borden) die een info geeft over het ontstaan van het stuwmeer voor onze boerderij. Je hebt daar ook 2 totaal verschillende panorama’s. Voor de kinderen is er onderweg ernaar toe een speelweide met een paar speeltoestellen.

Bezienswaardigheden

1. Chateau Chinon.

De hoofdplaats van de Morvan. Daar zijn 2 interessante musea. De ene is een kostuummuseum van de streek en de ander is het Musee de Septanat. Dat museum herbergt alle cadeaus die voormalig president Miterrand, voor die tijd was hij burgemeester van deze stad, heeft gekregen bij zijn bezoeken aan het buitenland. Bij het postkantoor/gemeenthuis is een mooi waterbassin met allerlei grappige draaiende uitbeeldingen. Elke 2 weken is er een markt op maandag.

2. Markten.

Autun heeft op woensdag en vrijdagmorgen tot 12 uur een  mooie markt. MN de vrijdag is groeter. Vooral de overdekte (is grote gebouw naast het theater in het centrum) is leuk met al haar kaassoorten en wijnen enz. dit is leuk te combineren met Autun als stad (kathedraal, romeins amphitheater, treintje in de zomer) te bezichtigen.

Corbigny heeft ook een aardige markt op vijdagmorgen.

voor Chateau Chinon kunt U het beste even bij de VVV (syndicat d’initiative) navragen.

3. Honingboerderij.

Te vinden op de weg richting Chateau Chinon. Ze doen daar ook aan rondleidingen evt. in het Engels. Tel. 0386780243.

4. Glux en Glenne.

Daar is de Mont Beuvray. Dat is de hoogste berg van de streek. Een geweldig mooi uitzicht. Daar is ook een archeologisch museum (Bibracte). OP die berg zijn nog diverse ruines te vinden van de Romeinse en Gallische tijd.

5. Autun.

Dit is een oude stad uit de Romeinse tijd met leuke winkelstraatjes. Leuk om er een dagje heen te gaan. Daar is een treintje waar je een rondrit mee kunt maken. Ook is er een prachtige kathedraal en een oud Romeins openlucht theater.

6. Nevers.

Grote redelijk moderne stad. Moderne winkels en er is een bezienswaardigheden route.

7. Sommant.

In deze plaats, is er een mooi kasteel die een aantal jaren geleden is gekocht door Nederlanders die er hun droom wilden waarmaken. Nu zit er nog een Nederlands gezin. Dit kasteel is bekend vanuit de Telegraaf. Wij doen dit vaak in combinatie met bezoek aan Autun.

8. Vezelay.

Daar is een prachtige eeuwenoude basiliek te bezichtigen met een heel leuk flaneerstraatje met curiosa winkeltjes. Deze plaats ligt ook op de pelgrimsroute van Route de Santiago. Vlakbij zijn ook wijnvelden te vinden en is er achter de basiliek een prachtig uitzicht

9. Kasteel de Bazoches.

Dit is een prachtig mooi te bezichtigen kasteel. Ook van binnen. Het is te vinden op de weg van Lormes naar Vezelay. Dit doen we vaak in combinatie met bezoek aan Vezelay. let op de openingstijden.

10. Wijnvelden.

Vanuit Autun kun je mooi rijden tussen de wijnvelden met haar wijnkelders richting Beaune en dan weer via Saulieu weer terug naar de boerderij. Ca. 150 km totaal.

11. Gouloux. Daar is een klompenmuseum waar men vaak demonstraties geeft. Wel even van te voren bellen wanneer. Leuk souvenirswinkeltje is er.

12. St. Brisson. Daar is een verzetsmuseum. De Morvan was een streek waar je de scheiding had tussen het vrije en bezette Frankrijk tijdens de wereldoorlog.

13. St. Leger Vauban. Ecomuseum Vauban. Tel. 0386322630

14. St. Fargeau. Oude boerderij (la ferme du Chateau). Tel. 0386740376

15. Avallon. Leuk oud stadje

16. Corbigny. Gezellig oud plaatsje met op vrijdagmorgen markt.

17. Beaune. Is een pachtig mooi ziekenhuismuseum. Om daar te komen rijdt je langs mooie wijngaarden.